Jednoduché batátové pyré s pečeným lososem a brokolicí
Víte, že batáty neboli sladké brambory jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a ve srovnání s klasickými bramborami jsou ještě o něco výživnější? Mají více vitamínu C, vlákniny i minerálů a naopak méně sacharidů, takže je skvěle využijete i v redukční dietě. Navíc obsahují betakarotén, který se podílí také na obranyschopnosti vašeho organismu, a přispívají k nízké hladině LDL cholesterolu v krvi.
Ve svém jídelníčku je můžete zařadit na místo brambor a vyzkoušet například batátové hranolky, nebo batátovou polévku.
A tady už recept na Batátové pyré s pečeným lososem a brokolicí
Na 2 porce budete potřebovat:
- 1ks větší batát
- 1ks brokolice
- 1ks ĺososa
- koření na ryby
- máslo
- sůl
Nejdříve si rozehřejeme troubu na cca 180°C. Připravíme 2 plátky lososa, omyjeme, posypeme kořením na ryby a dáme na plech vyložený pečícím papírem, ještě můžete lehce pokapat olejem nebo přidat plátek másla. Pečeme cca 20 minut.Mezi tím si nakrájíme batáty na menší kostky, a v osolené vodě vaříme doměkka. Po uvaření scedíme, přidáme plátek másla a rozmačkáme (nebo rozmixujeme do hladka). Brokolici rozdělíme na růžičky a podusíme cca 10 minut v páře.
A máte hotový jednoduchý a výživný oběd.
Dobrou chuť!
